Dit cadeau was een enorme boost voor ons woon-werkverkeer!

Wiertsema is een ingenieursbureau in het noorden van Nederland, gemiddeld wonen medewerkers op ongeveer 20 kilometer afstand. “Een aantal jaren gelden hebben voor ons 40-jarig jubileum al onze medewerkers een elektrische fiets cadeau gedaan”, vertelt Kees-Jan van der Made - Technisch Directeur Wiertsema. “Dat was een enorme boost voor het woon-werk verkeer. Bij mooie dagen pakken medewerkers de fiets. We hebben geen leaseauto’s, maar wel elektrische auto’s van de zaak, die gebruikt kunnen worden voor langere afstanden in de provincie.”

Mensen willen graag een duurzame bijdrage leveren, maar weten vaak niet hoe

Door het geven van de fiets is die stap in een keer veel kleiner geworden zo leert de casus van Wiertsema. “We wilden echt iets cadeau doen wat duurzaam was en aansloot bij de wens van onze mensen. Het was een enorme opsteker, iedereen was er heel erg blij mee. Het was nog wel een uitdaging om 100 fietsen te bestellen, die kun je niet zomaar afhalen. We maakten er een uitje van, niemand wist waar ze naartoe gingen. De bus stopte bij de fabriek, de fietsen stonden klaar, de staatssecretaris hield nog een praatje en aan het einde van de dag kon iedereen op zijn cadeau naar huis!”, vertelt van der Made enthousiast.

In het westen is het al veel meer ingericht op fietsen.

Voor de medewerkers is alles goed geregeld. Van der Made: “We hebben een kilometervergoeding voor de fiets, er zijn douches en als het nodig is repareren we je fiets. Goede voorzieningen trekt mensen over de streep. Elk jaar doe we mee met de nationale Fiets naar je Werk Dag, daar maken we echt een feest van. Er is lekker eten en dergelijke. Er zijn medewerkers die dan 60 kilometer fietsen. En dan zien je ze dat nog een paar keer doen. Een jaarlijks event geeft net even die boost. Even het seizoen openen, noemen we dat.”

In het westen is het al veel meer ingericht op fietsen

Van der Made vervolgt: ‘In de toekomst willen we graag dat mensen meer fietsen naar het werk. Samen met bedrijven in de buurt kijken we wat we daaraan kunnen doen. Een club als de fietsambassadeurs is een bron van inspiratie, daar lees je elke keer weer over nieuwe ideeën om fietsen nog meer onder de aandacht te brengen. Helaas heb je in het Noorden wel wat beperkingen, dat zit ‘m voornamelijk in de infrastructuur voor fietsers. Die is toch beter geregeld in het westen. Veiligheid speelt daarin ook mee. Buiten de stad moeten mensen vaak via de openbare weg zonder fietspaden. Daar valt nog veel in te winnen. Het platteland is toch meer ingericht op de auto. De bus komt maar twee keer per uur, dus de fiets is eigenlijk het beste alternatief.”