Automotive bedrijf Amega maakt serieus werk van fietsstimulering

Amega Groep is de moedermaatschappij van diverse dealerschappen in de automotive branche in Zuid-Holland-Zuid. Daar horen ook schade- en onderhoudsbedrijven bij. Van de 400 werknemers komt 17% op de fiets naar het werk.

Het klinkt voor een buitenstaander misschien wat wonderlijk maar Directeur Leen de Koning van Amega Groep heeft een sluitende verklaring. "Ik ben ervan overtuigd dat we op een andere manier gebruik moeten gaan maken van de auto, anders slibt alles dicht. En dan is mijn businesscase voorbij. Auto’s zijn nu eenmaal niet gemaakt om stil te staan."

Met die ‘andere manier’ van gebruikmaken van de auto, zijn ook klanten van Amega bezig, merkt De Koning, die de ontwikkeling van ‘klassiek autobedrijf’ naar ‘mobiliteitspartner’ aan den lijve ondervindt. "Onze klanten vragen steeds vaker naar alternatieve vervoersmiddelen."

Nulmeting

En die alternatieven zijn er dus, merken ook medewerkers van Amega. Want naast het toenemend aantal fietsers en e-bikers, zijn de elektrische scooters in opmars. Amega heeft vorig jaar per vestiging een nulmeting gedaan en gedetailleerd beschreven hoe het personeel naar het werk reist. Vervolgens is per vestiging bepaald hoeveel mensen uit de (privé-)auto kunnen worden gehaald.

Leen de Koning en Anna Schouten medewerkers Amega

"Van klassiek autobedrijf naar mobiliteitspartner."

Opvallend bij het automotive-bedrijf is bijvoorbeeld dat mensen die dicht bij het werk wonen (minder dan 10 kilometer) géén reiskostenvergoeding krijgen, terwijl fietsers in alle gevallen 10 cent per kilometer krijgen. Maar Amega heeft ook een wedstrijdelement gekoppeld aan fietsstimulering: de drie teams met de meeste collega’s buiten de spits krijgen een passend bedrijfsuitje. Zo hebben de drie beste teams onlangs een duurzaamheids-/rijvaardigheidstraining gedaan. De Koning: "Per vestiging hebben we een ‘mobiliteitsambassadeur’ aangesteld. Die controleert heus niet dagelijks of mensen wel echt komen fietsen, maar is wel het aanspreekpunt voor alle fiets gerelateerde zaken, houdt de grote lijnen in de gaten en maakt mensen bewust van het reisgedrag."

Gevoel van trots

In 2020 trekt Amega samen met BOVAG op om kansen voor fietsstimulering verder te brengen door onder andere in te zetten op een regionaal convenant voor fietsstimulering in de Drechtsteden.

“Wij willen graag vooroplopen en de beste zijn. Dat proberen we in ons dagelijks werk en op het gebied van duurzaam vervoer.” In 2018 werd dat zelfs door de NOS opgepikt. “Toen ze belden met de vraag of ze hier konden filmen, wilde ik in eerste instantie ‘nee’ zeggen: zó bijzonder is het nou ook weer niet wat we hier doen. Maar ik heb er ongelooflijk veel positieve reacties op gehad. Binnen het bedrijf ontstaat een gevoel van trots en extern laten we zien dat we graag willen én dat overheid en bedrijfsleven het samen moeten doen. Dat gevoel, daar komen we verder mee.” Voor meer informatie over de fietsambities en aanpak kunt u mailen naar: anna.schouten@turn.nl.

Meedoen?

Doe de fietsscan en ontdek de potentiële groei van het aantal fietsforensen in uw organisatie of vraag een communicatie toolkit aan om de zichtbaarheid van de voorzieningen en regelingen te vergroten.