Méér fietsen, naar het werk en recreatief

“Onze belangrijkste drijfveer om fietsen te stimuleren is de gezondheid van onze collega’s”, aldus Geerten van Dijk - Industry Parkleader van Dow in Terneuzen. “Er werken hier ruim 3700 medewerkers, het terrein is groot en een groot deel van onze medewerkers werkt in ploegendiensten. Bewegen, gezond eten en slapen zijn dan extra belangrijk.”

Onze ambitie is tweeledig

Van Dijk: “We willen meer mensen op de fiets krijgen, niet alleen naar het werk, maar ook recreatief. Want fietsen draagt bij aan stressreductie. Op dit moment fietst al 10% van de medewerkers naar het werk.” Een derde van de medewerkers woont op een redelijke fietsafstand; binnen de 15 kilometer. Maar doordat ze aan de andere kant van de Westerschelde wonen, kunnen ze alleen met de auto door de tunnel. Voor deze groep wil Dow een fietsbus realiseren om fietsen aantrekkelijker te maken. “Onze tweede ambitie is om fietsen naar het werk en op ons grote bedrijventerrein nog veiliger te maken.”

Succes gaat verder dan alleen fietsen aanbieden

Dow is trots op de realisatie van een fietstunnel bij een drukke, gevaarlijke gelijkvloerse rotonde, vlak bij het bedrijventerrein en hoofdkantoor. Van Dijk: “De tunnel is er gekomen in samenwerking met de provincie en de gemeente Terneuzen. Daarnaast zijn op het industrieterrein van 500 hectare extra fietspaden aangelegd.” Bijzonder daarbij zijn ook hier de veiligheidseisen: alle fietsers dragen verplicht een geel hesje en een fietshelm op het terrein.

Voor nieuwe medewerkers staat de fiets al klaar

“In ons internationale hoofdkantoor zijn mooie kleedruimtes, douches en een fietsenstalling met oplaadpunten voor e-bikes. Daarnaast kunnen collega’s ook in de bedrijfsfitnessruimte hun fietskilometers maken.” En qua arbeidsvoorwaarden biedt Dow een unieke voorziening: “We stellen aan nieuwe medewerkers een tiny house beschikbaar, waar de fiets al voor ze klaar staat.”