Fiets je fris!

De Nationale Politie is van oudsher een organisatie die niet zonder de auto kan. “Maar als wij meer mensen op de fiets krijgen, verminderen we de CO2-uitstoot én bevorderen we de fitheid van onze medewerkers”, zegt Fred Pruis - senior beleidsadviseur bij de Dienst Facilitymanagement van de Nationale Politie, tevens projectleider van de interne campagne Fiets je Fris! “Meer fietsen heeft impact”, aldus Pruis. Met ruim 63.000 medewerkers is de Nationale Politie de grootste werkgever van Nederland. “Fietsstimulering is een van de aandachtspunten van onze duurzaamheidsaanpak. Na een pioniersfase is fietsstimulering inmiddels een structureel onderdeel van onze bedrijfsvoering.”

Fietsclinics met voormalig profwielrenner

 “Ons streven? In 2030 komt 37% van de medewerkers regelmatig op de fiets naar het werk, dat kan ook in combinatie met het OV. In januari 2024 zaten we op ruim 25%.” Pruis: “Meer mensen op de fiets krijgen doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.” In 2022 is het fietsenplan uitgebreid. Medewerkers kunnen een fiets aanschaffen tot een maximum van 1500 euro, voorheen was dat 750 euro, dit wordt verrekend met het brutosalaris. Hierdoor verdubbelde het aantal aanvragen. Maar ook het verbeteren van voorzieningen op onze 800 locaties én het veranderen van gedrag. Zo heeft voormalig profwielrenner Henk Lubberding in 2023 op meerdere locaties fietsclinics gegeven, gericht op veiliger en efficiënter fietsen. Ook hebben wij een communicatieadviesbureau in de arm genomen die letterlijk bij de slagboom op een ludieke manier automobilisten uitdaagt om de volgende keer op de fiets naar het werk te komen.”

Medewerkers stimuleren elkaar

Voor de campagne ‘Fiets je fris!’ heeft elke eenheid een eigen fietsambassadeur. “Zij organiseren in hun eenheid activiteiten om fietsen naar het werk te stimuleren. Daarbij maken ze gebruik van centraal ontwikkeld campagnemateriaal. ”Verder waren er bij elke eenheid onderhoudsdagen: medewerkers konden een gratis basischeck voor hun fiets krijgen, waarbij kleine reparaties voor rekening van Fiets je Fris! kwamen. Alle inspanningen van de Nationale Politie zijn niet onopgemerkt gebleven. Pruis is trots: “Voor ons totaalpakket aan fietsstimulering kregen we het gouden certificaat van het Fietsvriendelijke Bedrijf, een initiatief van de European Cyclists Federation (ECF).”