Zorgverleners Vierstroom omarmen leasefiets

“Onze zorgverleners reizen dagelijks van cliënt naar cliënt. Tien tot twintig adressen per dag zijn geen uitzondering”, vertelt Maroeska Molster - Manager Bedrijfsvoering van thuiszorgorganisatie Vierstroom Zorg Thuis. “Ons werkgebied ligt tussen Woerden, Zoetermeer, Capelle aan den IJssel en Alphen aan den Rijn. We stimuleren de e-bike omdat het de vitaliteit bevordert, duurzaam is en reistijd en kosten kan besparen. Uniek is dat wij de e-bike inzetten voor werkverkeer.”

Veel medewerkers omarmen onze leasefiets

“Onze ambitie is om alle medewerkers op de fiets te krijgen. Inmiddels hebben 450 van onze 600 medewerkers een elektrische leasefiets van de zaak. 75% van onze medewerkers fietst en dit percentage willen we de komende jaren nog verder omhoog krijgen.” Alle medewerkers kunnen een goede lease e-bike krijgen. Ze mogen de fiets ook privé gebruiken en alle zorgen worden uit handen genomen: reparaties, de verzekering en zelfs de fiscale bijtelling. Niet voor niets omarmen zoveel medewerkers deze leasefiets.

Ons fietsbeleid is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

“Komende zomer evalueren we ons fietsbeleid. We weten al dat de reistijd met acht procent is afgenomen en dat de gedeclareerde reiskosten fors zijn gedaald. Ons unieke fietsbeleid ondersteunt onze groene boodschap. Het blijkt bovendien een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde te zijn waarmee we nieuwe medewerkers werven.”, aldus Molster.

Hoewel de reistijd is afgenomen, heeft het nog niet geleid tot het inzetten van zorg bij extra cliënten. Het aantal geleverde zorguren nam niet toe en het ziekteverzuim is niet afgenomen.  Molster: “Dit hadden we op basis van een eerste pilot in 2019 wel verwacht. Ons fietsbeleid vormt nog geen sluitende businesscase. Als de overheid de fiscale bijtelling voor een leasefiets afschaft, zou dat al veel schelen. Anders moeten we ons fietsbeleid misschien toch wat aanpassen. Maar we blijven fietsen hoe dan ook stimuleren, want ons personeel is heel blij met dit fietsbeleid.”