‘Gouden’ fietsbeleid is het nieuwe normaal

Met ruim 14.000 medewerkers is het UMCG - één van de zeven universitaire medische centra in Nederland - de grootste werkgever in de drie noordelijke provincies, aldus Charlotte Kumm - manager Duurzaamheid in het UMCG. “Een speerpunt van ons ziekenhuis is ‘Healthy ageing’. Fietsen draagt bij aan vitaliteit en bereikbaarheid en het verlaagt onze CO2-footprint. Daarom voeren we, vooral sinds 2017, een heel actief fietsbeleid, zeker omdat Groningen een echte fietsstad is.”

Fietsen helpt patiënten bij hun gezondheid

De ambitie van UMCG is helder: Zoveel mogelijk medewerkers op de fiets krijgen. Kumm: “Ons doel is dat 75% of meer van de medewerkers hier fietsend arriveert. In 2023 zaten we al op 68%, dus het gaat zeker de goede kant op. Als fietsambassadeur wil het UMCG een voorbeeld zijn voor andere ziekenhuizen en organisaties. Zo ziet Kumm graag dat patiënten en bezoekers – waar mogelijk – met de fiets naar het ziekenhuis komen, omdat dit kan helpen bij hun gezondheid. “De noordelijke ziekenhuizen hebben een netwerk opgericht op het gebied van duurzaamheid. Ook daar dragen we onze fietsmissie uit. Waar het kan, doen we samen acties en we delen best practices met elkaar.”

Het fietsbeleid is in de hele organisatie doorgedrongen

“Ons brede fietsbeleid uit 2017 is inmiddels in de hele organisatie doorgedrongen en is in lijn met de nieuwe Green Deal ’Samen werken aan duurzame zorg’. Daarin staat ook dat we onze CO2-uitstoot door mobiliteit drastisch verminderen.” Er is inmiddels een totaalpakket aan stimuleringsmaatregelen en voorzieningen: van ruime fietsenstallingen met oplaadpunten tot verhoging van de belastingvrije vergoeding bij de aanschaf. Medewerkers krijgen 10 tot 25% korting op een onderhoudsbeurt en reparaties. “Toen het rokershok ‘dicht’ ging, is dat omgetoverd tot een mooie stalling voor onze leenfietsen”, zegt Kumm lachend. Het UMCG stimuleert patiënten en bezoekers via flyers en op afsprakenkaartjes om zo mogelijk op de fiets of met het OV te komen. Kumm trots: “Voor het totale concept ontvingen we in 2021 het certificaat ‘Goud’ van de Fietsersbond.”