De e-bike is een game-changer

Fietsambassadeur Schiphol richt zich bij het promoten van de fiets op de 62.000 medewerkers van de bedrijven op en rond de luchthaven, vertelt Richard Emmerink - directeur Strategie en Airport-Planning. “Fietsen is mentaal en fysiek zo gezond. Dat ervaar ik zelf dagelijks als ik vanuit Amsterdam op mijn e-bike naar Schiphol kom. Hoe meer medewerkers fietsen, des te beter blijft de luchthaven bereikbaar voor onze passagiers. De e-bike is echt een ‘game-changer’. Tot een afstand van 25 km is de e-bike tijdens de spits minstens even snel als de auto of het OV. Bovendien draagt het bij aan CO2-reductie. Samenvattend, fietsen naar het werk is heel gezond, ontlast de weg en OV-modaliteiten en is goed voor het milieu!”

Fietsen levert ruimte op

"Ons doel is dat eind 2024 tienduizend medewerkers naar Schiphol fietsen”, zegt Marcel van Beek - manager Informatie en Duurzaamheid. Zelf fietst hij dagelijks vanuit Egmond aan Zee naar Schiphol, goed voor 30.000 km per jaar. “Medewerkers die altijd op de fiets komen, leveren letterlijk ruimte op, zoals vrije parkeerplaatsen. Op dit moment komen er 5500 tot 6000 medewerkers op de fiets. Ook voor werkverkeer op ons bedrijventerrein willen we het fietsen verder gaan stimuleren.” De afgelopen jaren heeft Schiphol op het bedrijventerrein drie fietspaden aangelegd, als onderdeel van de snelfietsroute Amsterdam - Haarlemmermeer. Van Beek: “Bij de aanleg zijn innovatieve platen gebruikt die gemakkelijk te verwijderen zijn voor onderhoud aan de leidingen."

Slecht weer bestaat niet, slechte fietskleding wel

Schiphol is trots op de eigen app. Daarmee is een fietskluis te reserveren en de slimme bike-assistent houdt kilometers bij. Die worden opgeslagen voor de fietsvergoeding (30 cent per km). In de toekomst krijgen app-gebruikers zelfs een groene golf bij slimme verkeerslichten. ‘Binnenkort krijgt de app een webwinkel voor fietsspullen én ademende fietskleding waar je droog mee aankomt. Nat worden blijkt hét afhaakpunt voor fietsers. “Onze slogan is: ‘Slecht weer bestaat niet, slechte fietskleding wel”, aldus van Beek. Schiphol biedt nóg een unieke voorziening: “Met een flexibele fietsvlonder plus ministalling met zonnepanelen gaan we ‘s zomers het aantal fietsplekken met oplaadpunten uitbreiden. Zo heb je er in één klap tien e-bikeplaatsen bij.”