Schiphol wil in 2020 van 4400 naar 7000 fietsende medewerkers

Schiphol Group is als fietsambassadeur voortvarend van start gegaan met het stimuleren van fietsen. Daarin nemen Miriam Hoekstra-van der Deen (directeur operations) en Marcel van Beek (manager Innovatie & Duurzaamheid) van het begin af aan alle bedrijven op Schiphol mee. “We willen geen kansen laten liggen en betrekken direct andere bedrijven bij het fietsbeleid. We kunnen natuurlijk alleen anderen overtuigend adviseren als we zelf ook het fietsen stimuleren”, aldus Hoekstra-van der Deen.

De luchthaven doet dit vooral door fietsen aantrekkelijker te maken dan de auto. Met gunstige financiële voorwaarden, goede voorzieningen en snelle fietspaden. “Meer bewegen is belangrijk voor iedereen”, vindt Hoekstra-van der Deen, die zelf dagelijks op een deelfiets naar andere locaties op Schiphol fietst. “Daarnaast willen we Schiphol goed bereikbaar houden voor passagiers, ook als we de komende jaren een nieuwe terminal gaan bouwen. Iedere medewerker die we uit de auto en het ov krijgen, maakt plaats voor onze passagiers.”

Fietsen is cool

De groep potentiële fietsers bij Schiphol is aanzienlijk groter dan het aantal huidige fietsers: een postcode-analyse leert dat 30-40% van de medewerkers binnen een straal van 15 km woont. Bovendien verwacht het bedrijf vooral een flinke slag te kunnen slaan bij nieuwe medewerkers (zo’n zestig tot tachtig per maand). “We willen een jong en dynamisch bedrijf zijn waar mensen graag werken”, vertelt Hoekstra-van der Deen “Ik denk dat ons fietsbeleid aantrekkingskracht heeft op sportieve en ondernemende mensen. Voor deze doelgroep is fietsen cool en rijden in een leaseauto suf.”

Miriam Hoekstra - van der Deen en Robbert Belle Schiphol

"Degelijke fietskleding geeft de doorslag of een medewerker blijft fietsen."

GoinGDutch

Het fietsbeleid van Schiphol is onderdeel van een breder mobiliteitsbeleid dat geënt is op Mobility as a Service. Daarbij worden medewerkers ondersteund om verschillende reismogelijkheden te combineren tot de meest geschikte reis op dat moment. Een uitwerking daarvan is het fietsprogramma goinGDutch, dat in 2019 werd gelanceerd door Schiphol in de aanwezigheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het aanbod van goinGDutch bestaat onder andere uit technologie en realtime data die de fietser laat zien wat de snelste route is, wanneer hij het beste thuis kan vertrekken als hij droog op zijn werk wil aankomen en waar hij zijn fiets veilig kan laten stallen en opladen.

Ook de goinGDutch kledinglijn draagt bij aan een actieve fietsers community op de luchthaven. Volgens Van Beek, die zelf ook elke dag naar zijn werk fietst, is dit een belangrijk focuspunt van het programma: “We hebben ontdekt dat degelijke fietskleding doorslaggevend is of en met welke frequentie een medewerker blijft fietsen, zelfs als het regent. Maar zakelijke en comfortabele fietskleding is er eigenlijk niet. Daarom werken we nu samen met een partij die voor ons fietskleding fabriceert om het comfort op de fiets te verhogen.”

Hoge ambities

Sinds de lancering van goinGDutch breidt het netwerk zich enorm snel uit. Vanaf januari 2020 gaat Schiphol ook daadwerkelijk meten wat de effecten van het fietsprogramma zijn. Daarnaast gaat Schiphol in 2020 ook van start met goinGDutch Smart Bike Path. Dit ontwikkelprogramma richt zich op de communicatie tussen de fiets en het verkeerslicht

De fietsambassadeur heeft hoge ambities: van 4400 naar 7000 medewerkers in 2020 op de fiets. Voor medewerkers die het weer als smoesje gebruiken om niet te fietsen, heeft Van Beek een heldere boodschap: “Slecht weer bestaat niet, slechte fietskleding wel.

Voor meer informatie over de fietsambities en aanpak kunt u mailen naar Marcel van Beek: beek_m1@schiphol.nl.

Meedoen

Doe de fietsscan en ontdek de potentiële groei van het aantal fietsforensen in uw organisatie of vraag een communicatie toolkit aan om de zichtbaarheid van de voorzieningen en regelingen te vergroten.