Waarom fietsen?

Fietsen is een uitstekend alternatief voor de auto voor korte ritten. Hier zijn enkele van de vele voordelen van fietsen:

Goed voor je lijf

Fietsen is een geweldige manier om in beweging te blijven. Zo haalt 80% van de mensen die voornamelijk naar hun werk fietsen de aanbevolen beweegrichtlijn voor een goede gezondheid. Door de fiets te kiezen heb je een prima work-out en blijf je lekker fit.

Iemand met een rugzak op op een spinningfiets

Goed voor je portemonnee

De prijzen voor autorijden en het OV stijgen. De fiets pakken is helemaal gratis. Je bent geen geld kwijt aan brandstof of dure onderhoudskosten. Een mooie reden om voor alle korte ritjes de fiets te pakken. En je kunt je werkgever vragen of je gebruik kunt maken van de belastingvrije reiskostenvergoeding van 21 cent!

Iemand fietsend in de natuur

Goed voor de natuur

Fietsen is één van de meest milieuvriendelijke manieren van transport. Het stoot geen uitlaatgassen uit en verbruikt geen brandstof, waardoor het een goede keuze is voor mensen die hun steentje bij willen dragen aan een beter klimaat. Jaarlijks worden er 3,6 miljard autoritten korter dan 7,5 km gemaakt. Wanneer al deze korte autoritten met de fiets zouden worden afgelegd bespaart dit 1,8 Mton CO2, 1,8 kton NOX en 0,05 kton fijnstof per jaar.

Goed voor je gevoel van vrijheid

Met de fiets ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je hebt een gevoel van vrij zijn. Je kunt gemakkelijk door smalle straatjes, over fietspaden of mooie bospaadjes fietsen. Ook heb je geen last van files, de spits of andere verkeersopstoppingen. Dit betekent dat je snel en gemakkelijk naar je bestemming (bijvoorbeeld in drukke stadscentra) kunt gaan, waar deze ook is. Ook kan dit bij korte ritjes tijdswinst opleveren.

Iemand fietsend door de wolken

Goed voor je mentale gezondheid

Op de fiets kan je heerlijk ontspannen bewegen in de frisse buitenlucht. Echt een momentje voor jezelf. Je kan je hoofd leegmaken, ontsnappen aan de dagelijkse routine en daarmee stress verminderen. Als je vaker fietst krijg je ook meer energie. Dit is allemaal goed voor je mentale gezondheid.

Goed gevoel

Fietsen is ook gewoon leuk. Je mag trots zijn dat je op de fiets zit. Vier het als een kleine dagelijkse overwinning. Dit geeft een fijn gevoel en voldoening.
 
Naast alle persoonlijke voordelen van fietsen, zijn er ook veel fietsregelingen beschikbaar voor werkgevers die hun werknemers willen stimuleren om op de fiets naar het werk te komen. Benieuwd naar deze fietsregelingen voor werkgevers? Klik dan hier.